Čačak – Značaj pčelinjih proizvoda po ljudsko zdravlje je nemerljiv, a med, propolis, matična mleč, pčelinji vosak kao i api komore najbolje su preventiva da podignemo imunitet . Sigurnu dozu zdravlja obezbedjuju nam pčele, ali na žalost , još uvek ima neodgovornih pojedinaca koji nisu svesni značaja ovih vrednih insekata.
Oni koji se poput Dušana Kukića decenijama bave pčelarenjem, svesni su značaja pčelinjih proizvoda po ljudsko zdravlje i zbog čega se med smatra najtraženijom, najlekovitijom i najhranljivijom prirodnom namirnicom u svetu koja sprečava infekcije, poboljšava krvnu sliku, reguliše varenje, pomaže u koncetraciji i pamćenju, čuva kosti i zube, spušta holesterol, a idealan je u borbi protiv virusa.
“Med je i hrana i lek, kristališe se i može da se rastopi na 40 stepeni, a iznad te temperature on gubi svojstva. Za odrasle, dnevno je neophodno uzeti od 50 do 100 grama , tri puta pre jela, dok se mlađima preporučuje do 50 grama pre jela”, kaže Kukić.

Preko tri stotine lekovitih materija od čega su 22 vitamina i sedam minerala, propolis svrstava medju namirnicu sa jakim analgetičkim i antiupalnim dejstvom koji sprečava trombozu, izbacuje sekret iz pluća, širi krvne sudove i odličan je u borbi protiv virusnih i bakterijskih infekcija.
“Propolis je najbolji za rane, on ih štiti od upala, deluje kao zaštita jer obloži ranu. Imao sam čir na želucu i propolis me je spasio”, kaže Kukić.
Deletvornost matične mleči poznata je kod bolesti zuba, lečenja katarakte i osteporoze, dok se pčelinji vosak upotrebljavanja kod artritisa i bronhilajne astme .
” Najviđe se korisri za bolove i lomove, a treba znati da je devičanski vosak najbolji za sinuse, bolove u kolenima i leđima”, dodaje Kukić.