Čačak- Koliko su pčele zaslužne u visokim prinosima voća najbolje potvrđuju oni čije se košnice nalaze u samom voćnjaku poput profesora dr Svetomira Stamenkovića, stručnjaka za voćarstvo koji više od četiri decenije apeluje na voćare zapadne Srbije da zaštite pčele i tretiranje voćaka obave u večernjim satima.
„ Ja sam u toj oblasti radio pune četiri decenije, 231 predavanje sam održao kako bi sačuvali pčele koje povećavaju prinos biljaka. Ima voćara koji nisu shvatili značaj pčela pa dolazi do masovnog trovanja na teritoriji cele Srbije. Svi proizvođači hrane moraju voditi računa o pčelama jer do 82 posto povećavaju prinos kod maline i jagode, a kod semena preko 60 posto. Pčele su u 85 posto oprašivači gajenih biljaka i apelujem na sve da više vode računa kada tretiraju voće, kaže prof dr Svetomir Stamenković .
Stamenković podseća da su pčele insekti bez kojih bi ljudi nestali jer oprašuju većinu biljaka koje koristimo u ishrani i svaki treći ljudski zalogaj zavisi od njih. Proizvodnja meda nije najveća vrednost pčela već upravo u oprašivanju, dodaje Stamenković.